0

2–3 december var julmarknadernas helg lite överallt runt oss i Göteborgsområdet. Det var tomteparad och stort juligt firande i Alingsås, marknad på Nääs slott, Gunnebo slott och så då även i Mölndal där jag var en av utställarna på Jul i Kvarnbyn som lockade ca 7000 besökare.

”I Kvarnbyn dånar forsen på samma sätt idag som den gjorde när man malde säd på medeltiden.” står det att läsa på marknadens hemsida och det är verkligen en helt unik miljö. Jag har stått på den där bron och sett det forsande vattnet några gånger förut men det är helt klart en annan känsla att göra det när det är stämningsfull julbelysning överallt, granar, höbalar och fullt av folk. Mysigt så man får gåshud!!

Jul i Kvarnbyn

Det är alltid lite skräckblandad förtjusning att vara utställare på marknader, det man är mest rädd för att ingen vill köpa någonting alls. Det kan vara hur långtråkigt som helst men det kan också vara helt fantastiskt! Ingen marknad är den andra lik. Är du också sugen på att sälja hantverk på en marknad? Läs gärna mina tips i det här blogginlägget.

Jul i Kvarnbyn var jätte härlig att få uppleva! Även om jag första dagen råkade ta med mig kamerastativet istället för roll-upen. Tusen tusen tack alla goa som kom och hälsade på mig och min fina mamma som alltid ställer upp och hjälper mig i ur och skur!!! Så himla mysigt att ha fått vara på denna unika plats och träffa så många trevliga kunder och utställare. Tack, tack, tack 🙂

PS. Tjejen jag står bredvid på bilden längst ner heter Anna Petré och är en kär vän. Hon är liksom jag en småbarnsmamma med stora drömmar. Kolla gärna in hennes hemsida antredesign om du vill shoppa finfina julklappar!

Så lyckas du på marknaden

1

Var trevlig!

Stå upp i din utställarplats så mycket du bara orkar, våga ta kontakt med de som går förbi och verkar intresserade. Säg hej och försök att inleda en konversation. Utställare som är glada och fulla med positiv attityd lockar garanterat till sig fler potentiella kunder än dem som sitter tysta gömda bakom sina produkter.
2

Ha med dig mycket mat

Dagarna kan vara långa och ibland är man utomhus. Kyla suger energi ur kroppen så se till att ha ordentligt med mat med dig. Det är inte så dumt att ha med sig godis, fika och frukt. Och den superviktiga termosen, jag har te i min men kaffe är väl vad de flesta vill ha.
3

Prismärkning

Ha alltid en tydlig och väl synlig prismärkning. Många orkar eller vågar inte fråga och går då hellre vidare till en annan utställare. Jag vet att det är svårt men våga ta betalt för ditt hantverk. Var inte för billig men ha gärna saker i varierad prisklass!
4

Våga be om hjälp

Det är GULD värt att ha med någon på plats som kan hjälpa dig, det blir liksom roligare då. Någon att prata med när det går långsamt, någon som backar upp när det blir stressigt, passar grejerna vid toabesök och matpauser. Och för att inte nämna uppackning och nerpackning av marknadsplatsen.
5

Reklam

Se till att ha någon form av utdelningsbar information om dig och ditt företag där det står hur de kan komma i kontakt med dig. Ju mer information desto bättre. Passa på att göra reklam för den kanal du använder mest, kanske är det din hemsida, facebook-sida eller ditt instagramkonto. Många som sett dina produkter kanske vill handla senare när de funderat lite, då behöver de veta hur de kan nå dig.
6

7

Tro på dig själv!

Ge inte upp och bli ledsen om du har en produkt som inte säljer, det behöver inte bero på att den är dålig, den har bara inte hittat fram till rätt kund. Vad som säljer strålande bra på en marknad kan sälja uruselt på nästa. Det gäller att hitta rätt målgrupp och ha med sig rätt saker till rätt marknad. Det viktigaste är att du tror på dig själv och dina produkter.
StinaMaria
Jul i Kvarnbyn
Jul i Kvarnbyn
Jul i Kvarnbyn
Jul i Kvarnbyn

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.