0

Hej där 2021! Då var det nytt år igen! Så här i början på januari, ligger det ett magiskt skimmer och en förhoppning om att allt ska bli bättre och att jag ska bli bättre som människa på något underligt sätt. Man får liksom en ny start! En ny chans!

Men förändringar kommer ju inte automatiskt för att ett nytt år har börjat, eller hur?

Sen jag gick in i väggen har jag fokuserat mycket inåt på hur allt känns och vad som bränns. Skala ner, göra lagom, sänka krav och tänka snälla tankar. Ibland har jag lyckats och ibland har det gått sämre. Men hur jag än vänder och vrider på år 2020 så har jag har definitivt upplevt sämre år!

Corona har spridit sitt mörker och jag känner stor sorg för alla som mist någon, blivit av med sitt jobb eller själva blivit sjuka.

För oss har det inte varit så dramatiskt, alla är friska och ingen i vår närhet har blivit allvarligt sjuk. Vi har haft mer tid tillsammans som familj och en mindre stressig vardag, då pendeltid försvunnit och min man varit permitterad eller jobbat hemifrån. Men självklart har vi också längtat ihjäl oss efter släkt, familj och vänner och allt vi brukade göra.

En summering av 2020

År 2020 var året vi alla planerade för att en vecka senare tänka om, helt och hållet! Restriktioner och nya rekommendationer avlöste varandra och inget blev som det skulle. Ovisshet, hopp och förtvivlan. Att driva butik med 100 % rent samvete har också varit svårt, för på ett sätt vill man ju ha en massa kunder men samtidigt har man ju ett ansvar att inte bidra till smittospridning. Men så här i slutet på året känner jag verkligen att jag tagit mitt ansvar och gjort allt jag kunnat. Stickcaféer och kurser ställdes in, bokreleasen blev digital och inflyttningskalaset delades upp på två dagar med förbokade platser i flera tidspass. Handsprit bjuds det på och i butiken är vi aldrig fler än 4 personer samtidigt. Jag har också hjälpt massor av fantastiska kunder som trotsat väder och vind och helst väntat kvar utomhus.

Så när jag summerar 2020 känner jag bara tacksamhet, för det är svårt att känna annorlunda när jag har världens bästa kunder! Tack för att du har följt med på resan och varit en del av min garnvärld!

Nu får vi se hur allt utvecklar sig under 2021 men först, en tillbakablick på stickåret 2020.

Vad har jag stickat?

Absolut helt klart mest fokus på småvarmt! Väldigt mycket vantar, pannband, strumpor och buffar men också en hel del sjalar. När jag tänker efter har jag inte stickat en enda tröja vilket är väldigt ovanligt för att vara jag! Men jag stickade faktiskt en stor filt, Drömfilten är det största stickprojektet jag gjort i år.

Största glädjen

I år har jag två stora ögonblick av komplett galen glädje! Det största ögonblicket är att min fjärde stickbok Sticka småvarmt kom ut i augusti. Vi hade en rolig digital bokrelease med en fantastisk stämning och firade så gott vi kunde mitt i alla restriktioner. Det är verkligen så roligt att många vill sticka från boken och jag blir så glad varje gång en bild kommer upp i flödet på instagram. Tusen tack för allt fint ni säger om boken, det betyder verkligen massor! När något man jobbat hårt med länge tas emot så fint kan man inte bli annat än enormt glad och väldigt tacksam!

Den andra största glädjen hände oväntat, spontant och plötsligt i slutet av året då en butikslokal blev ledig på cykelavstånd från vårt hem i Kullavik. Kan en verkligen få ha det så bra? Att kunna cykla till sitt jobb som inte bara är ett jobb utan ett kall, en passion, ett drömjobb? Lokalen blev min och i början på december öppnade jag upp dörrarna till min alldeles egna lilla garnbutik och fick en ny ljuvlig arbetsplats. Lättnaden och glädjen över att ha lagret samlat på en plats och att ha så nära till jobbet är helt obeskrivlig. Det känns så himla fantastiskt bra och invigningshelgen är ett enda varmt och fantastiskt minne som jag sent kommer att glömma!

Roligaste stickprojektet

Helt klart DRÖMFILTEN! Avslappnande, rogivande, rolig och helt fantastisk att sticka! Den är väldigt lätt och väger inte mycket för att vara en filt men är ändå fluffig och varm och så mysig att svepa om sig i, det är ren lycka. Något som också överraskade mig var hur roligt det vara tänka ut olika färgkombinationer, något som borde funka blev inte alls bra och färger som jag inte trodde på att kombinera blev fantastiska tillsammans när jag väl testade. Dessutom var det många som ville haka på och sticka egna drömfiltar till sina hem och soffor, fler än jag trodde vilket värmer så jag blir tårögd. Tack hörrni, alla drömfiltstickare!

Årets stickevent

Hm, ja vad säger man. Eventen under 2020 har ju lyst under sin frånvaro. Som jag har saknat alla syfestivaler, hantverksmässor och Knitalongnääs. Det gör riktigt ont i hjärtat när man tänker på alla man ville träffa under året, alla goa kunder, utställare och arrangörer. Så därför blir min invigningshelg helt klart det roligaste och mest betydelsefulla eventet under 2020. Det började med en lördag, som sedan utökades även till söndag med uppdelade pass och noga indelade antal besökare för att kunna genomföra det tryggt och enligt rådande restriktioner. Tusen tack alla som kom och som verkligen visade stöd, pepp och stor förståelse i dessa knäppa tider!

Årets nystan

Trots många favoriter måste jag ju bara välja min nuvarande garnförälskelse som har hållit sig stadig under året. Silk blend fino minis från kvinnokooperativet Manos del uruguay.  Jag och dessa minihärvor, har ju flörtat lite av och till under året. Jag har klappat, känt och funderat på mönster men så kom bok och annat emellan och det hände liksom inget. Men så bestämde jag mig bara för att någon typ av relation får det väl ändå bli och så beställde jag hem en massa härvor i så många otroligt vackra färger att hjärtat hoppade över några slag. Och så kom buffen 5 shades of awesome och Sjalen Eleonora till liv. Under 2021 kommer det bli fler mönster i detta ljuvliga garn och kanske blir det också så att jag tar in en enfärgad version av garnet som kommer säljas i 100 g/nystan. Men det blir i så fall ett beställningsgarn, då man måste beställa hem tillräckligt med garn till sitt projekt eftersom det handfärgas och färgerna kan skilja en del mellan färgbaden.

Jag fick gåshud av

Det mjukaste och lenaste garnet jag någonsin stickat i, Silk blend fino minis. Helt klart ren gåshud och en massa stickrelaterad extas! Jag blev på riktigt ledsen när jag maskade av buffen för den var så mysig att sticka 🙂 Sen började jag genast på nästa som blev en sjal, nu är jag så glad i mina plagg och njuter totalt när jag har på mig dem. Men tror att jag snart får lägga upp maskor till ett nytt projekt, tänker att en mössa är nog nödvändig i det här garnet, eller hur?

Årets nya designs

Om jag inte räknar med alla mönster från boken Sticka småvarmt så har det blivit totalt 5 nya mönster och garnkit i webbshoppen under 2020. Drömfilten, Victoriaponchon, Buffen 5 shades of awesomeSjalen Eleonora och Fridaponchon har alla fötts under gångna året.

Årets UFO

Väldigt oväntat känner jag att jag inte har något stort ufo på gång. Jag har varit ganska redig i år och avslutat påbörjade stickprojekt på löpande band. Möjligen en kofta i Mia Suri som jag håller på att designa. Det är inget ufo direkt men jag stannade vid ärmarna, ballongärm, trumpetärm, klassisk vanlig ärm, resårkant, i-cordkant, båda eller inte, besluten blev tydligen för svåra och fortsättning följer 🙂

Mest gillat på instagram @stinamariastickar

Här är mina 9 mest gillade bilder under 2020 på instagram. Boksläpp, butiksöppning, nytryck av tygkassen ”Här står jag och bara duger, precis som jag är” och så det stora erkännandet i tidningen Enkla maskor  ”Jag låter disken stå och stickar istället”. Otroligt roligt också att kittet med mössa och buff i tvåfärgad patent har kommit med två år i rad. Jag tycker att vi är rörande överens om vad som berört mest och varit stort och viktigt under 2020.  TACK för alla hjärtan och kommentarer!!

 

Hoppas att du får världens bästa start på 20201!

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.