0

Ska vi prata om elefanten i rummet en stund? För visst är det så att stickfasthet inte är så himla roligt att prata om, mest krångligt och väldigt vääääldigt tråkigt… Man vill ju bara sätta igång direkt och sticka! Eller hur! Jag tillhörde i alla fall den gruppen som ALDRIG gjorde provlappar och bara körde på, tills jag gång på gång märkte hur himla fel det kan bli.

Vad är stickfasthet?

Stickfasthet är ett mått på hur många maskor du får inom 10 cm. På nystanets banderoll hittar du information om rekommenderad stickfasthet, det kan t ex stå ”Stickor 3,5 mm, 22 maskor = 10 cm”. Detta är en rekommendation att utgå ifrån, det som är mest vanligt.

Vad kan gå fel?

Att bara börja sticka utan att ha koll på stickfastheten är lite som att gå in i en klädaffär och köpa första bästa plagg utan att prova eller ens kolla på storleken innan och sen hoppas att det ska passa. För om du inte har samma stickfasthet som i mönstret kan din tröja som skulle vara en small plötsligt bli en large. Och din oversizetröja kan bli ett tält eller din väst med tight passform får dottern ta istället för den blev i helt fel storlek. Och man lägger ju faktiskt en hel del pengar och tid på sitt stickade plagg så visst vill man att det ska bli som man tänkt.

En annan sak som kan hända är att garnåtgången inte blir samma som i mönstret, stickar du löst kan du få garn över och stickar du hårt kanske det inte räcker.

Om du till exempel ska sticka en tröja med en bröstvidd på 100 cm, du ska lägga upp 220 maskor och stickfastheten i mönstret är 22 maskor på 10 cm. Men om du istället får 27 maskor på 10 cm, då blir bröstvidden på din tröja ca 80 cm istället för 100 cm som det står i mönstret. Trots att du har samma antal maskor som i mönstret.

Hur mäter man stickfasthet?

Så hur gör man då för att ha koll på sin stickfasthet. Kolla på garnets banderoll eller i mönstret, lägg upp några extra maskor än vad som står, så din lapp blir lite större än 10 x 10 cm, då blir det lättare att mäta provlappen. Mät upp hur många maskor du får inom 10 cm. På bilden ser du hur det kan se ut i räta maskor. Det är lättare att mäta med linjal och inte måttband som jag gjort här i bilden. Du behöver sticka minst 10 cm på längden för att kunna mäta riktigt.

Vad gör jag om det inte stämmer?

Det lättaste sättet är att byta till en annan sticka, ett halvt nummer kan spela stor roll.

Om du får färre maskor än den angivna stickfastheten, stickar du för löst, prova igen med en mindre sticka.

Om du får fler maskor än den angivna stickfastheten, stickar du för hårt, prova igen med en större sticka.

Vilka andra faktorer påverkar stickfastheten?

Garnets material kan påverka, ett elastiskt fluffigt garn kanske gör att du stickar lösare än när du stickar med bomullsgarn. Stickor kan vara gjorda av metall, trä eller plast. Det kan vara strumpstickor eller rundstickor och de kan ha olika vassa toppar. Allt detta är faktorer som påverkar hur du stickar och därmed din stickfasthet. Du kanske får en stickfasthet när du stickar slätstickning på strumpstickor i trä och en helt annan när du stickar fram och tillbaka på två stickor i metall. Handlaget blir annorlunda. Så tänk på att använda samma stickor till provlappen som du ska använda till din stickning.

Handlaget är annorlunda för oss alla och ibland kan det vara svårt att ta in HUR olika vi faktiskt kan sticka. På mina grundkurser i stickning brukar detta vara den största AHA-upplevelsen för eleverna, när vi lägger våra provlappar på bordet i samma garn, samma stickor och samma maskantal men får så olika storlekar på våra lappar.

Det finns inget rätt eller fel

Du ska verkligen inte känna att du gör fel eller stickar galet om stickfastheten inte stämmer. Det finns inget rätt eller fel sätt att sticka, bara olika. Stickning är ett hantverk som får utvecklas och ta sin tid, vi är alla barn i början! Kom ihåg det 🙂 Om din allra första stickning inte blir som det var tänkt, kanske den andra blir det och tänk sen hur grym din tredje blir! Det viktiga är att inte ge upp utan att prova sig fram genom olika kombinationer av garn, stickor och mönster.

Lycka till!

Join the discussion 4 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.