0

Sticka småvarmt! Woohoo! Påskrivet, klart och planerat! Till hösten släpper jag min fjärde stickbok! Känns helt overkligt.

Men den här gången hade jag många tvivel. Ett bokprojekt är ett väldigt stort projekt att ge sig in i, särskilt om man gör ALLA stegen i bokprocessen helt själv. Och nu med utmattningen i bagaget var det allt annat än självklart.

Bokprocessen

Utöver alla timmars sticktid, planerar jag mitt arbete, sätter upp tidsplaner, pratar med mitt bokförlag, tänker ut och designar alla plagg. Sedan väljer jag garn, färger och material med stor omsorg, skriver ner mönstren, beräknar storlekar och funderar ut vilka som ska vara modeller så jag vet vilken storlek jag ska sticka upp plagget i. Färgerna ska kännas bra tillsammans, allt ska ha en stil och ett uttryck som följer en röd tråd. Sedan börjar fotoprocessen där jag väljer ut matchande kläder och skapar ett helhetsintryck med det jag stickat. Jag väljer ut fotoplatser med rätt känsla och ljus, planerar fotosessioner med underbara vänner som tar sig tid i en upptagen vardag att vara modell. Därefter är det många timmars arbete vid datorn då jag sätter den grafiska formen, text och bild ska formas efter bilden i mitt huvud och komma ut i ett hårt omslag som en bok som ska locka, inspirera och skapa lust hos dig att börja sticka. Men innan boken är redo för tryck ska alla texter korrekturläsas och korrekturläsas igen, mönster ska teststickas och bilder ska redigeras och anpassas för tryckeriets ICC-profil för mitt utvalda papper. Sedan kommer alla trycktekniska detaljer jag måste se över innan jag gör den högupplösta filen som jag sedan skickar på tryck.

Varför jag gör böcker

Jag går igenom en hel del olika yrken när jag gör mina böcker och lägger ner enorma mängder hjärta och kärlek i varje bok. Det är så jag skapar bäst och det är så jag trivs i min bokprocess. Grejen är ju att jag fullkomligt ÄLSKAR varenda steg i processen. Att delegera en av dessa uppgifter till någon annan hade känts helt fel. Jag skulle aldrig vilja göra på ett annat sätt. Det var också därför jag valde mitt bokförlag, jag visste att den här möjligheten fanns eftersom andra böcker skapats på detta sättet hos dem, det var mitt önskemål om jag skulle ge ut min bok via dem.

Men med allt detta sagt, får jag inte en hel hög med pengar som jag kan leva gott på? Helt klart nej. Betalt får jag absolut, men inte tillräckligt i jämförelse med tiden jag investerar, trots att alla mina böcker är översatta på flera språk. Stickböcker säljer helt enkelt inte lika mycket som deckarböcker.

Nej, att skapa böcker är en passion och något jag känner att jag nästan måste göra. För känslan, när någon kommer och ger mig en kram och sen säger att hen lyckats sticka sin första tröja för att hen förstår mina stickbeskrivningar, ja den är obeskrivlig! Eller när en textillärare säger att hela klassen har lärt sig sticka med min grytlappsbok. Eller när folk som inte stickar hör av sig och säger att de köpt min bok för att bilderna är så vackra och rogivande att titta på. Eller när någon hör av sig och säger att mina stickbeskrivningar är så enkla att de helt kan fokusera på lugnet och avkopplingen stickningen ger och ändå blir det ett fint plagg!

Sticka småvarmt – boksläpp i augusti

Min fjärde stickbok ska heta Sticka småvarmt och kommer att vara fullspäckad med beskrivningar på buffar, sjalar, mössor, pannband, handledsvärmare, vantar, strumpor, tofflor och halsdukar. En himla massa enkla mönster på småvarmt helt enkelt! Jag har redan gjort färdigt några plagg och än så länge känns allting fint och allt går enligt planerna. Boken kommer att släppas i augusti och alla projekt är stickade i Sandnes garner. Hoppas att du är både nyfiken och sugen!

En idé som blev en annan

När jag satt och stickade på ett projekt till boken i Silk Mohair, satt jag med sticket i knät och bara liksom njöt. Lätt, varm och mjuk, precis som en, precis som en FILT. Ska jag inte göra en filt på det här sättet?? När min hjärna har mycket att fokusera på, stänger den av allting och kommer på något helt annat än vad den ska komma på. Men ibland är det bättre att bara följa med och sätta igång än att tysta och följa att-göra-listor. Så nu under våren kommer ett mönster på en filt i Silk Mohair, ett perfekt semesterprojekt som varar länge.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.