0

På måndag blir det mönstersläpp!! Jag är så glad och taggad på detta och hoppas att du är det också! På måndag den 29 mars kommer jag lägga upp garnkit i tretton olika mumsiga färger och tillgängliga storlekar just nu är S-M-L-XL. Här kommer ett informativt inlägg för dig som funderar på att sticka tröjan Lilli.

Så stickar du tröjan Lilli

Tröjan Lilli stickas runt på rundsticka nerifrån och upp och har ett rundat ok upptill med förkortade varv i nacken. Ärmarna stickas runt på stumpstickor, så tröjan har nästan ingen montering, bara några stygn under varje ärmhål. Så smidigt och skönt på nåt vis!

Hela tröjan stickas i slätstickning varvat med hålsektioner, precis som buffen Lilli i min senaste bok Sticka småvarmt. Sedan jag släppte boken har jag stickat flera Lilli-buffar i olika garner och när jag höll på med en version i Mia Suri kände jag att det bara måste bli en tröja i det här 🙂 Går ju inte att låta bli!

Stickor och stickfasthet

Innan du stickar tröjan Lilli är det viktigt att du gör en provlapp. Bara 2 maskor hit eller dit kan göra tröjan alldeles för stor eller för liten. Jag har använt rundsticka 6 mm 60 cm och strumpstickor 6 mm till min tröja. Stickfastheten är 15 maskor på 10 cm men jag stickar lite fastare än genomsnittet så om du stickar åt det lösa hållet kanske du behöver stickor 5 mm för att få samma stickfasthet. Läs gärna mitt tidigare blogginlägg om stickfasthet här.

Storlekar

Ingen kropp är den andra lik och det är väl det som gör det så fantastiskt att vi som stickar våra egna kläder faktiskt har möjlighet att justera och förändra så att plagget ska passa just våran kropp. Om du vill justera i längd på tröjan kan du antingen sticka fler eller färre hålsektioner. Du kan också sticka fler eller färre rätstickade varv mellan hålsektionerna för att påverka längden. Storlek S och M har 5 hålsektioner innan och 2 hålsektioner efter avdelning för ärm. Storlek L och XL har också 5 hålsektioner innan men 3 hålsektioner efter avdelning för ärm. Tänk på att dina förändringar påverkar garnåtgången. Mät din bröstvidd med måttband för att se vilken storlek du behöver ha, mitt bystmått är ca 94 cm och jag har på mig storlek M, vilket ger en rörelsevidd på ca 16 cm.

Mått

Storlek: S (M) L (XL)
Bröstvidd: ca 102 (110) 118 (123) cm
Längd: ca 60 (60) 66 (66) cm
Överärmsvidd: ca 32 (35) 38 (40) cm
Ärmlängd: ca 48 cm i alla storlekar
Notera att måtten endast stämmer om stickfastheten hålls.

Garnet Mia Suri

Tröjan Lilli stickas i mitt absoluta favoritgarn Mia Suri, det långhåriga alpackagarnet från Peru. Det är ett helt fantastiskt fjunigt och mjukt garn som känns som ett gossedjur mot huden. Det värmer, andas och plaggen håller sig fina länge utan att noppra. Det är så mysigt att du kan ha det direkt mot huden utan att det sticks, men det är ju väldigt individuellt. Garnet består av 74 % Suri (långhårig) alpacka, 22 % merinoull och 4 % nylon. Jag rekommenderar handtvätt i 30 grader för detta garn, helst utan tvättmedel annars ett milt fintvättmedel som Y3. Min tröja är stickad i färgen ljusgrå.

Garnåtgång och pris

Det här är nästan alldeles för komiskt. När jag vägde min färdiga tröja vägde den EXAKT 255 g. Kom igen 5 gram liksom! Det medför ju att jag måste runda av uppåt och skriva 6 nystan i beskrivningen för storlek M. Så himla snörpligt när det är så lite som skiljer! Har man en liten avvikelse i stickfastheten kanske det går med 5 nystan men det är ju väldigt väldigt tråkigt när garnet inte räcker, så 6 nystan i storlek M helt enkelt. S räcker med 5, i L och XL blir det 7 nystan.

Priser 
S = 640 kr
M = 760 kr
L = 875 kr
XL = 875 kr
(frakt tillkommer med 60 kr)

Nyhetsbrev med rabatt – Mönstersläpp måndag 29 mars

Du som är prenumerant på StinaMarias nyhetsbrev kommer att få en rabattkod i utskicket som kommer på måndag. Om du beställer på måndag kommer jag att posta ditt paket så att du kan få din stickning innan påskhelgen. Hur bra?

Vill du också bli prenumerant på mitt nyhetsbrev? Klicka här och fyll i dina uppgifter så är du med på listan och får ta del av unika erbjudanden som kommer varje månad!

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.